Ga naar hoofdinhoud

Rob Scholte’s Embroidery Show

Vanaf donderdag 28 april t/m zondag 18 september is in Museum de Fundatie de tentoonstelling
‘Embroidery Show’ van Rob Scholte te zien.

7081_robscholte      7477_scholte1

‘In 2005 begon Scholte, terug in Nederland na een jarenlang verblijf in het buitenland, met het verzamelen van borduursels. Stelselmatig kocht hij bij kringloopwinkels en op kofferbakmarkten alle toen nog ruim aanwezige borduurwerken op. Hij weigert om – in zijn woorden – “de ongeïnteresseerde domheid te geloven, waarmee Nederland ten faveure van Ikea-prints afstand neemt van de traditionele, met de hand gemaakte, borduurwerken, die door de moeders, de groot-, de overgroot – en betovergrootmoeders (soms ook mannen) van ons land anoniem, met zoveel liefde en geduld in de hen overblijvende krappe uurtjes, steek voor steek, zijn vervaardigd. […] Het resultaat van lange weken, maanden en jaren noeste arbeid wordt door erfgenamen voor slechts een euro van de hand gedaan.”’

Het bijzonder is dat hij de achterkanten van de borduurwerken laat zien. Soms keurig afgehecht, bijna net zo mooi als de voorzijde. Soms slordig, met lange lussen en knopen. Het afhechten verraadt het karakter van de maker van de werken.

Borduurwerk verheven tot kunst: Een mooie ode aan de borduursters (v/m)!

Embroidery Show in Museum de Fundatie.
Van 28 april t/m 18 september 2016.
Adres: Paleis a/d Blijmarkt, Blijmarkt 20, 8011 NE  Zwolle.

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur.

Informatie: Museum de Fundatie

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ja , wat er hierboven geschreven staat, klopt helemaal. Geen waardering meer voor handwerk! En ik ben iemand die erg graag borduurt en ik vind het erg jammer.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top