skip to Main Content

 

Needles4all anno 2020.
Begin 2020 is in Nederland de Corona-crisis uitgebroken. Er is een ‘intelligente’ lockdown afgekondigd, iedereen moest (onder andere) zoveel mogelijk thuis  blijven en bijeenkomsten van meer dan 2 personen waren verboden. Dus in Nederland (en vrijwel de hele wereld) geen tentoonstellingen meer, geen workshops, geen cursussen. Het heeft geen zin om een agenda bij te houden op de website, er valt niet veel te beleven, en er valt ook niet veel bij te praten. Deze pagina’s zijn vervallen.
Gelukkig zijn en worden de maatregelen inmiddels wat versoepeld, maar onze maatschappij is nog lang niet zoals het eerst was.

Op de website van Needles4all is de webwinkel overgebleven. Met regelmaat wordt er goud- en zilvermateriaal verkocht, en ook de Appleton Crewel Wool is een geliefd artikel. Heel af en toe is er een bestelling voor het tijdschrift Haft Richelieu.

Sinds begin juli verleent Needles4all ‘Corona-hulp’ aan Tesselschade-Arbeid Adelt, afdeling Amsterdam.
TAA is de oudste algemene vrouwen vereniging van Nederland. Meer informatie over de doelstelling van deze vereniging kunt u lezen op hun eigen website.
Sinds het begin van de Corona-crisis is de winkel van de TAA-afdeling Amsterdam aan het Leidseplein gesloten. Omdat juist in deze tijd, waarin iedereen zoveel mogelijk thuis dient te blijven, de handwerksters met hun hobby bezig zijn en veel artikelen maken, dreigde er een grote voorraad te ontstaan. Zonder de mogelijkheid om deze te verkopen in de winkel. Ik heb toen ruimte in de webwinkel van Needles4all aangeboden, zodat er artikelen van TAA-Amsterdam online verkocht kunnen worden. Dat is op dit moment de makkelijkste en goedkoopste oplossing, Needles4all heeft al een webwinkel, er hoeft niets gebouwd worden, dus er gaat geen tijd en geld verloren.
Leuk als u een kijkje neemt in de winkel, en kijk dan vooral eens bij de ruimte van TAA, waar veel handgemaakte kinderkleding, speelgoed, cadeautjes en gebruiksvoorwerpen worden aangeboden!

Periode 2014-2019.
De belangrijkste activiteit van Needles4all is de website. Het doel is om informatie uit te wisselen met handwerkliefhebbers. Daarnaast worden er handwerkmaterialen verkocht.
Op de pagina ‘Even bijpraten’ en de pagina ‘Agenda’ vindt u informatie. Even bijpraten over handwerktechnieken, beurzen, tentoonstellingen, cursussen, reizen etc. De agenda geeft een handig overzicht van wat er binnenkort te doen is voor de handwerkster! Wilt u zelf iets laten plaatsen op één van deze pagina’s? Dat kan, neem contact met me op via de e-mail!

Op de pagina ‘Webwinkel’ vindt u het assortiment van Needles4all. Nu nog alleen het materiaal voor goudborduren, Appleton Crewel Wool en het tijdschrift Haft Richelieu. Er wordt gewerkt aan de rest van de webwinkel, er worden  nog toegevoegd: naalden en Handmade gifts.

Cursussen kunnen worden georganiseerd, maar alleen op aanvraag. Een vereiste daarvoor is dat de aanvraag wordt gedaan door een groepje van 5 à 6 personen. Heeft u zo’n groepje bij elkaar die een specifieke techniek wil leren, vraag dan informatie aan via de e-mail.
Handwerkreizen worden niet meer met regelmaat aangeboden worden. Mocht er een reis worden georganiseerd, dan houd ik u op de hoogte!

Needles4all is actief op Facebook en Pinterest. Leuk als u mij volgt!

Periode 2013/2014
In 2013 begon de belangstelling voor het cursusprogramma van Needles4all terug te lopen. Wellicht was het cursusaanbod te groot, misschien een verkeerde keuze van de aangeboden technieken, of wellicht wilden geïnteresseerden eerst in praktijk brengen wat ze allemaal al hadden geleerd, voordat ze zich inschreven voor een nieuwe cursus.
Eind 2013 besloot ik om pas op de plaats te maken en voor 2014 geen uitgebreid cursusprogramma te organiseren. Wel was er één keer per maand een borduurcafé in Amsterdam.
In 2014 veranderde mijn persoonlijke situatie, zodanig dat er voor mij weinig tijd overbleef voor mijn activiteiten voor Needles4all. Halverwege 2015 heb ik besloten definitief te stoppen met het organiseren van cursussen, en ook het borduurcafé is, na overleg met de vaste bezoekers, gestopt.

De afgelopen jaren heb ik vele handwerksters ontmoet. Het was altijd heel plezierig om tijd door te brengen met mensen met dezelfde interesse. Ik heb veel gezien, gehoord en geleerd. Mijn dank aan allen die steeds vol enthousiasme inschreven voor een cursus, workshop of reis.
En vooral dank aan de docenten die zoveel tijd hebben gestoken in de voorbereidingen van de cursussen, die met zoveel enthousiasme hun kennis deelden en met liefde hun vaardigheden lieten zien en overbrachten.

Periode 2007-2013
Van 2007 tot 2013 is er elk half jaar een uitgebreid cursusprogramma georganiseerd, in de plaatsen Amsterdam, Maassluis, Barneveld en Dordrecht.
Vele authentieke handwerktechnieken kwamen aan bod: Marker borduurwerk, Smockwerk, Noors Rondbreien, Stumpwork, Hedebo, Richelieu, Stoplap, Blackwork, Needlepainting, Monogram borduren, Mountmellick, Crewel Embroidery, Naaldbinden, Tule borduren, Frivolité, Deerfield, Hardanger borduren, Zaans Stikwerk, Goudborduren, Falstersyning, Bohussticking etc. etc.
De docenten waren vakkundig en ervaren in de techniek waarin zij les gaven. Zij wisten precies hoe de techniek traditioneel uitgevoerd werd en konden veel vertellen over de geschiedenis. Bovendien lieten ze zien hoe de techniek ook meer hedendaags gebruikt kan worden
Verder was Needles4all aanwezig op beurzen, o.a. om workshops te geven.
Ook hebben er handwerkreizen op het programma gestaan. Een aantal jaar naar Hongarije, een paar keer naar Noorwegen. Deze reizen waren kleinschalig, vonden éénmaal per jaar plaats, en hadden plaats voor maximaal 12 deelnemers.

Ontstaan Needles4all
In 2007 is Stichting Needles4all opgericht. Deze oprichting was een logisch vervolg op mijn betrokkenheid bij het NCH (het Nederlands Centrum voor Handwerken), toentertijd gehuisvest bij Permin of Copenhagen in Breda.

Twee jaar eerder had het bestuur van het NCH mij gevraagd handwerkcursussen te organiseren. Dit paste in het plan van het NCH om een zelfstandige huisvesting te realiseren voor de collectie. Dat plan was noodzakelijk omdat Permin of Copenhagen haar vestiging in Breda ging opheffen en het NCH geen onderkomen meer zou hebben.
Al snel bleek dat, om diverse redenen, een zelfstandige huisvesting niet haalbaar was voor het NCH en er werd besloten te stoppen met de activiteiten. Uiteindelijk is de collectie ondergebracht bij Museum de Kantfabriek in Horst.

Op dat moment had ik al een cursusprogramma georganiseerd voor het lopende seizoen, en er waren alweer plannen voor het seizoen daarop. Daarom heb ik in 2007 Stichting Needles4all opgericht, met als doelstelling: ‘Het bevorderen en uitdragen van kennis over het cultureel erfgoed en van het hedendaagse cultuurgoed op het gebied van textiel’. Concreet betekende dit: ‘Het organiseren van cursussen en workshops in authentieke handwerken, waarin kennis en kunde van de docent over het specifieke onderwerp wordt doorgegeven’.

Ineke Siewertsen
Needles4all

Back To Top
X