Ga naar hoofdinhoud

 


Needles4all 2019-heden.

In de webwinkel zijn twee ‘Afdelingen’ gemaakt.
– In de afdeling ‘Materialen van Needles4all’ vindt u het vertrouwde assortiment van Goud- en zilvermateriaal, Appleton Crewel Wool en Haft Richelieu.
– Voor ‘Atelier De Zijdeur’ is ook een afdeling gemaakt. Hier vindt u met de hand beschilderde artikelen. Het atelier koopt het porselein, aardewerk etc. in, en voorziet deze artikelen daarna van prachtige afbeeldingen. Dit zijn eigen ontwerpen en/of nageschilderde afbeeldingen, vaak ook in overleg met de klant.  ‘De Zijdeur’ heeft geen eigen website.
– Voor de afdeling van de Tesselschade-Amsterdam heb ik tijdens de Corona-tijd ook een afdeling ingericht. Inmiddels is de fysieke winkel aan het Leidseplein weer regulier geopend, u kunt daar weer terecht voor uw aankopen. De afdeling bij Needles4all is gesloten. Ik heb met liefde tijdens de Covid-19 pandemie de TAA-afdeling beschikbaar gesteld, zodat de door vrijwilligsters handgemaakte kinderkleding, speelgoed, cadeautjes en gebruiksvoorwerpen toch konden worden verkocht!

Na het uitbreken van de COVID19-pandemie zijn de handwerkactiviteiten van de stichting, zoals cursussen en handwerkreizen, definitief gestaakt. De stichting is ontbonden.
De webwinkel ‘Needles4all’ blijft in de huidige vorm bestaan, vanaf 2023 op persoonlijke titel van Ineke Siewertsen.

Periode 2014-2019.
In de periode 2014-2019 was het doel om informatie uit te wisselen met handwerkliefhebbers. Op de pagina’s Even bijpraten en de Agenda stond diverse informatie. Even bijpraten over handwerktechnieken, beurzen, tentoonstellingen, cursussen, reizen etc. De agenda gaf een handig overzicht van wat er te doen was voor de handwerkster!
Cursussen worden niet meer georganiseerd, handwerkreizen worden niet meer aangeboden.
De webwinkel is wel blijven bestaan. In het assortiment zit: Materiaal voor goudborduren, Appleton Crewel Wool en het tijdschrift Haft Richelieu.

Periode 2013/2014
In 2013 begon de belangstelling voor het cursusprogramma van Needles4all terug te lopen. Wellicht was het cursusaanbod te groot, misschien een verkeerde keuze van de aangeboden technieken, of wellicht wilden geïnteresseerden eerst in praktijk brengen wat ze allemaal al hadden geleerd, voordat ze zich inschreven voor een nieuwe cursus.
Eind 2013 besloot ik om pas op de plaats te maken en voor 2014 geen uitgebreid cursusprogramma te organiseren. Wel was er één keer per maand een borduurcafé in Amsterdam.
In 2014 veranderde mijn persoonlijke situatie, zodanig dat er voor mij weinig tijd overbleef voor mijn activiteiten voor Needles4all. Halverwege 2015 heb ik besloten definitief te stoppen met het organiseren van cursussen, en ook het borduurcafé is, na overleg met de vaste bezoekers, gestopt.

De afgelopen jaren heb ik vele handwerksters ontmoet. Het was altijd heel plezierig om tijd door te brengen met mensen met dezelfde interesse. Ik heb veel gezien, gehoord en geleerd. Mijn dank aan allen die steeds vol enthousiasme inschreven voor een cursus, workshop of reis.
En vooral dank aan de docenten die zoveel tijd hebben gestoken in de voorbereidingen van de cursussen, die met zoveel enthousiasme hun kennis deelden en met liefde hun vaardigheden lieten zien en overbrachten.

Periode 2007-2013
Van 2007 tot 2013 is er elk half jaar een uitgebreid cursusprogramma georganiseerd, in de plaatsen Amsterdam, Maassluis, Barneveld en Dordrecht.
Vele authentieke handwerktechnieken kwamen aan bod: Marker borduurwerk, Smockwerk, Noors Rondbreien, Stumpwork, Hedebo, Richelieu, Stoplap, Blackwork, Needlepainting, Monogram borduren, Mountmellick, Crewel Embroidery, Naaldbinden, Tule borduren, Frivolité, Deerfield, Hardanger borduren, Zaans Stikwerk, Goudborduren, Falstersyning, Bohussticking etc. etc.
De docenten waren vakkundig en ervaren in de techniek waarin zij les gaven. Zij wisten precies hoe de techniek traditioneel uitgevoerd werd en konden veel vertellen over de geschiedenis. Bovendien lieten ze zien hoe de techniek ook meer hedendaags gebruikt kan worden. Omdat er vaak bijzondere materialen tijdens de cursussen gebruikt werden, bouwde Needles4all een kleine voorraad handwerkmaterialen op, die later in de webwinkel verkocht gingen worden.
Verder was Needles4all aanwezig op beurzen, o.a. om workshops te geven. Ook hebben er handwerkreizen op het programma gestaan. Een aantal jaar naar Hongarije, een paar keer naar Noorwegen. Deze reizen waren kleinschalig, vonden éénmaal per jaar plaats, en hadden plaats voor maximaal 12 deelnemers.

Ontstaan Needles4all
In 2007 is Stichting Needles4all opgericht. Deze oprichting was een logisch vervolg op mijn betrokkenheid bij het NCH (het Nederlands Centrum voor Handwerken), toentertijd gehuisvest bij Permin of Copenhagen in Breda.

Twee jaar eerder had het bestuur van het NCH mij gevraagd handwerkcursussen te organiseren. Dit paste in het plan van het NCH om een zelfstandige huisvesting te realiseren voor de collectie. Dat plan was noodzakelijk omdat Permin of Copenhagen haar vestiging in Breda ging opheffen en het NCH geen onderkomen meer zou hebben.
Al snel bleek dat, om diverse redenen, een zelfstandige huisvesting niet haalbaar was voor het NCH en er werd besloten te stoppen met de activiteiten. Uiteindelijk is de collectie ondergebracht bij Museum de Kantfabriek in Horst.

Op dat moment had ik al een cursusprogramma georganiseerd voor het lopende seizoen, en er waren alweer plannen voor het seizoen daarop. Daarom heb ik in 2007 Stichting Needles4all opgericht, met als doelstelling: ‘Het bevorderen en uitdragen van kennis over het cultureel erfgoed en van het hedendaagse cultuurgoed op het gebied van textiel’. Concreet betekende dit: ‘Het organiseren van cursussen en workshops in authentieke handwerken, waarin kennis en kunde van de docent over het specifieke onderwerp wordt doorgegeven’.

Ineke Siewertsen
Needles4all

Back To Top