Ga naar hoofdinhoud

Handwerkweek naar Hongarije

Needles4all organiseert een handwerkweek naar Hongarije, in de nazomer van 2016. Heb je zin om mee te gaan?

IMG_2140       DSC02252 kleiner       Needles4All trip Hongarije 09-2011 117

Waar gaat de reis heen?
In het zuiden van Hongarije ligt het lieflijke stadje Pécs. Die stad wordt zeker bezocht, op zondag is er een leuke markt om heen te gaan. Een kilometer of 30 naar het noorden ligt een klein dorpje, de verblijfplaats deze week. In het plaatselijke pension wordt geslapen, overdag zijn we te gast op een boerderij die prachtig is gerestaureerd en authentiek Hongaars is ingericht. Hier is al veel textiel te bekijken. Het atelier staat tot onze beschikking, en als het mooi weer is, kun je in de beschutte en besloten binnenhof zitten.
Er wordt kennisgemaakt met de plaatselijke bevolking, hun gewoontes, gebruiken, tradities en technieken. Stel je wel in op een basic verblijf op het platteland; de accommodatie is eenvoudig, het eten is Hongaars: eenvoudig, voedzaam en smakelijk.

Wat staat er op het programma?
Het programma ter plaatse is nog niet gepland. Dat hangt een beetje af waar de interesse naar uitgaat. De workshops kunnen gericht zijn op Hongaars borduurwerk (dat echt niet alleen bestaat uit Matyo-borduurwerk!). Maar ook  kunnen er workshops gevolgd worden bij ambachtslieden, bijvoorbeeld weven met maïsblad, bandweven of eieren versieren. De workshops worden gegeven door Hongaren, de voertaal is Duits. Wat we in ieder geval gaan doen – omdat het té leuk is -: een dagje naar een pottenbakker een paar dorpen verderop. De vrouw des huizes zorgt voor de maaltijden, de pottenbakker geeft een demonstratie pottenbakken. Daarna wordt zijn textielcollectie bekeken en later op de dag ga je zelf aan de slag met textiel.

Needles4all.-Hungary.-Tura-Embroidery  Needles4all.-Hungary.-Corn-leaf-craft  Needles4all.-Hungary.-Traditional-Swabisch-costume

Een bezoek aan Pécs zal ook op het programma staan, er zijn mooie musea te bezoeken. En een buurtdorpje, omgeven door het grootste tamme-kastanje-bos in Europa, is ook een bezoek waard. Slechts 450 inwoners telt het dorp, maar toch hebben ze drie musea. Niet groot, wel mooi om te bekijken!
Uiteraard wordt er ’s avonds een keer Hongaarse gulyás gegeten, je kunt wijn proeven en de lokale sterke drank proberen.
Als je deze link volgt: Programma voorgaande reis Hongarije , kun je zien hoe het programma er toen uitzag, tijdens de vorige reis. Dan heb je een beetje een idee hoe zo’n week eruit kan zien.

De datum van de reis staat nog niet vast. De maanden augustus en september zijn zeer geschikt om naar dit land te gaan. Als er een groepje mee wil op reis, kan een week in die maanden worden uitgekozen die het beste uitkomt.

De kosten zijn een beetje afhankelijk van het dagprogramma. Als richtprijs kun je € 1.100,- tot € 1.200,- aanhouden. Dat is inclusief reis, verblijf, maaltijden, workshops en materialen. Voor eigen rekening komen entreegeld van een enkel museum, fris- en alcoholische drankjes, terrasbezoek en uitgaven van persoonlijke aard.

Heb je interesse om mee te gaan?
Stuur vóór 9 maart een mailtje naar Needles4all om te laten weten dat je belangstelling hebt, of misschien heb je eerst nog een paar vragen. Je bent tot niets verplicht, het is een inventarisatie of er voldoende belangstellenden zijn om deze reis te maken.

Na 9 maart laat ik je weten of er voldoende interesse is voor de reis naar Hongarije. Er volgt overleg over de datum van de reis en de inhoud van het programma. Daaruit volgt een reisplan en een definitieve prijs. Die informatie stuur ik je dan, inclusief voorwaarden, toe. Daarna laat je weten of je de reis wilt boeken.

Ik ben benieuwd of je zin hebt om mee te gaan!
Ineke Siewertsen

Needles4all

Back To Top